Ik wil een EMS training volgen:

emsstudios.be > EMS-Magazin


Wat is EMS-training?
... Ik train hier EMS !

Wat gebeurt er bij EMS-training?

De EMS-Training – Hoe werken spieren en prikkels bij EMS?

Om een spier überhaupt te laten bewegen of te activeren, zijn specifieke prikkels noodzakelijk. Deze prikkels worden vanuit het centrale zenuwstelsel via ruggenmerg en zenuwvezels naar de betreffende spier gestuurd.

Deze natuurlijke lichaamseigen prikkels zijn eigenlijk vergelijkbaar met de elektrische stimulaties die tijdens EMS-training worden gebruikt. Tijdens een EMS-oefening in de studio, die leidt tot spiercontractie, worden met behulp van de elektroden externe elektronische prikkels toegevoegd. Dus, zou je jezelf niet gewoon kunnen bewegen zonder EMS? Ja, dat kan zeker! Maar de EMS-training versterkt de prikkels naar de spieren en optimaliseert de spiercontractie door middel van frequentie. Op deze manier worden de spiervezels nog intensiever geactiveerd.

Verschil tussen spiervezels in het lichaam

Het menselijk lichaam heeft twee soorten spiervezels. Aan de ene kant hebben we de "slow-twitch-vezels" of type 1-spiervezels, en aan de andere kant de "fast-twitch-vezels" of type 2-spiervezels. Deze worden ook wel respectievelijk S-vezels en F-vezels genoemd. Deze vezels verschillen, onder andere, in hun contractiesnelheid: de langzaam samentrekkende S-vezels beginnen snel te contracteren bij ongeveer 15 tot 20 Hz, terwijl de F-vezels, ofwel de snel samentrekkende vezels, hun actiepotentiaal bereiken tussen 60 en 100 Hz. De fabrikanten van EMS-apparaten werken meestal met een frequentie van ongeveer 95 Hz tijdens EMS-training. Het is belangrijk om te beseffen dat de typische fietsbeweging, zelfs met hoge trapfrequentie, voornamelijk alleen type 1-vezels aanspreekt. Met EMS-training kunnen we echter het gebruik van type 2-vezels bevorderen, maar het is niet altijd noodzakelijk!

Musculaire balans bij EMS-training

Het EMS-systeem heeft nog een ander voordeel met betrekking tot spiercontracties. Bij conventionele training kunnen er onevenwichtigheden ontstaan tussen functioneel tegenovergestelde spiergroepen, ook wel disbalansen genoemd, wat gevolgen kan hebben voor je hele lichaam. Bij EMS-training worden deze musculaire disbalansen echter gecompenseerd door de elektrische prikkels in het hele lichaam. Dankzij de individueel aanstuurbare elektroden voor nek, armen, voeten, benen, billen, buik, borst en rug, kan tot wel 30% van het spierstelsel effectief worden geactiveerd.

Positief neveneffect: Ik train mijn hele lichaam

In een gewoon fitnesscentrum kun je vaak alleen bepaalde spiergroepen trainen, maar dit is niet het geval bij EMS! Je kunt zowel agonisten als antagonisten trainen, wat betekent dat je bijvoorbeeld tegelijkertijd je biceps en triceps kunt trainen! EMS is dus bijzonder effectief omdat je in korte tijd meerdere spiergroepen tegelijk en effectief kunt trainen.

Meest gelezen artikels EMS


EMS nieuws en artikelen

We hebben momenteel nieuws EMS op training in ons magazine! Wij zijn altijd op zoek naar de nieuwste achtergronden op EMS en EMS.


    EMS Trefwoorden



    share it

    Wat zijn de voordelen van EMS training?


    3 uur sporten binnen 20 minuten
    1.3 uur sporten binnen 20 minuten



    Spieren trainen zonder zware gewichten
    2.Spieren trainen zonder zware gewichten


    Trainen met een personal trainer
    3.Trainen met een personal trainer

    Trainen zonder belasting op de gewrichten
    4.Trainen zonder belasting op de gewrichten
    Snel en direct voelbaar resultaat
    5.Snel en direct voelbaar resultaat

    In een korte tijdspanne sterker worden
    6.In een korte tijdspanne sterker worden



    Partner van EMS-apparaten:

    Samenwerkingspartner van EMS apparaat Easy-Motion-Skin     Samenwerkingspartner van EMS apparaat E-Fit     Samenwerkingspartner van EMS apparaat XBody Samenwerkingspartner van EMS apparaat stimawellems
    Imprint & privacy // copyright 2012 - 2018 - emsstudios.be